0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » MUTFAK & EV İŞLERİ » İZMİR YÖRESİ TARİFLERİ..

önceki konu   diğer konu
3 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Suhedanur su an offline Suhedanur  
İZMİR YÖRESİ TARİFLERİ..
339 Mesaj -
ÝZMÝR YÖRESÝ TARÝFLERÝ..

Gastronomi uzmanlarýna göre, dünyanýn en zengin mutfaklarý; Türk, Fransýz ve Çin mutfaklarýdýr.Türk mutfaðýnýn çeþit açýsýndan böyle zengin olmasýnýn ve lezzet açýsýndan da böyle beðeni toplamasýnýn baþlýca nedeni, yiyecek ve içecek yapýmýnda kullanýlan hammadde kaynaklarýmýzýn çokluðundandýr.Bu imkan, milli deðerlerimizin ve tarihimizin eski ve köklü bir uygarlýða sahip olmasý son derece güzel bir þekilde deðerlendirilmiþ ve geliþtirilmiþtir.
Ýzmir ve yöresinin yemekleri de çeþit açýsýndan son derece zengindir.Baþlýcalarýný þöyle sýralayabiliriz.

TARHANA ÇORBASI
Yaz mevsiminin sonuna doðru un, yoðurt, bol domates, kýrmýzý biber, Ýzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda piþirilir, daha sonra ekþimeye býrakýlýr, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kýþa saklanýr.Soðuk kýþ günlerinde et suyu ile piþirilip, kýzarmýþ ekmekle sýcak sýcak servis yapýlýr.Tarhana çok lezzetli, besin deðeri yüksek yöresel bir çorbadýr.

KEÞKEK
Özellikle düðün ve bayram yemeði olarak bilinir.Taþ dibeklerde döðülerek kabuðu çýkarýlmýþ yumuþak buðdayýn, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateþinde iyice piþirilmesiyle oluþan keþkek, düðünlerde misafirlere ikram edilir.Kalaylý bakýr sahanlarda ikram edilen keþkeðin üstüne salçalý ve kýrmýzý biberli tereyaðý dökmekte adettir.

ZERDE
Keþkek gibi özel günlerin yemeðidir.Tatlý olarak sofraya en son getirilir.Niþasta, pirinç ve þekerden yapýlýp, üzerine tarçýn ilave edilir.

SURA
Özellikle Kurban Bayramýndan sonra yapýlan bir yemektir.Kurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduðu bölüm kesilerek, büyük et parçasý çýkarýlýr.Kaburga kemikleriyle et kýsmýnýn arasý tuz ve baharatla oðulduktan sonra, iç pilavla doldurulur. Doldurulan kýsmýn etrafý piþerken pirinçler daðýlýp dökülmesin diye yorgan iðnesiyle dikilir.Kuzu tenceresi denilen büyük bakýr tencerede piþirilir.Daha sonra bir tepsiye alýnarak, üzeri salçala tereyað ile yaðlandýktan sonra, fýrýna sürülür.Pembeleþinceye kadar kýzartýlýr.Sýcak olarak servis yapýlýr.

ÝZMÝR KÖFTESÝ
Et iyice döðüldükten sonra soðan suyu, tuz , karabiber ve diðer baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoðrulur.Köfte þekil verilerek, yaðda kýzartýlýr.Üzerine domates konularak piþirilir.Sýcak servis yapýlýr.

PAPAZ YAHNÝSÝ
Dana eti doðranarak toprak bir tencereye konur.Ýçine soðan, sekiz-on tane bütün sarmýsak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilir.Hiç su konulmadan tencerenin kapaðý buhar çýkmayacak þekilde sýkýca kapatýlarak, piþirilir.

ROZBÝF
Sýðýr eti, soðan, sarmýsak kendi yaðýyla kýzartýlýr.Domates, biber ve tuzla piþirilir.Ýnce ince kesilerek tepsiye dizilir.Kendi salçasý üzerine gezdirilerek, servis yapýlar.

MÜCMERÝ
Kýyma ve soðan yoðrulur.Haþlanmýþ pirinç ile karýþtýrýlýp, ovulur.Macun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilir.Üstü örtülüp bir süre dinlendirildikten sonra, yaðda kýzartýlýr.

PÝRÝNÇLÝ DOMATES ÇORBA
Domates rendelenir, tereyaðýnda biraz piþirilir.Birkaç domatese bir çorba kaþýðý tereyað yeterlidir.Et suyunu koyup, kaynattýktan sonra, içine biraz tuz atýp, pirinç salýnýr.Fýndýk büyüklüðündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanýr, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salýnýr ve piþirilir.

KOL BÖREÐÝ
Alt üst böreði hamuru ile olur.Ýstenildiði kadar beze tutulur.Açýlýr ikiye katlanýr, peynirli veya kýymalý iç konur.Ýzmir ‘ de genellikle ýspanaklý yapýlýr.Ispanak kavrulursa aðýr olur.Temiz yýkanýp, doðranan ýspanaklara ince doðranan bir soðan, tuz, karabiber karýþtýrýlýp, böreðin içine katýlýr, rulo þeklinde sarýlýr.Sonra tepsiye sýralanýp, kesilir.Üzerine bol zeytinyaðý sürülüp, fýrýna verilir.Piþince üzerine tepsi kapatýlýr.

GERDAN TATLISI
Kurban Bayramlarýnda özellikle kurban etinden yapýlan baharatlý bir et tatlýsýdýr.Kurbanýn boyun kýsmý önce çok az bir tuzla haþlanýr.Sonra piþmiþ et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrýlýr.Üzerine et suyu, þeker, tarçýn, karanfil gibi baharatlar atýlarak, aðdalý bir hal alýncaya kadar piþirilir.Piþmeden biraz önce içine kayýsý ve kara erik kurusu ile kavrulmuþ badem veya çam fýstýðý ilave edilir, yemek üzerine sýcak olarak yenir.

RADÝKA SALATASI
Yabani bir ot olan radika, Ýzmir ve çevresinde þifalý bir yiyecek olarak kabul edilmektedir.Pek çok çeþitleri olan bu ot cinsinin, temizce yýkanmýþ, bol su ile haþlanmýþ, üzerine bol limon ve zeytinyaðý ilave edilmiþ salatasý servis yapýlýr.

ZEYTÝNYAÐLI TAZE FASULYE
Ince doðranmýþ bir adet kuru soðan yarým su bardaðý kadar zeytinyaðýnda biraz öldürülür, üzerine ayýklanmýþ doðranmýþ taze fasulyeler ilave edilir, biraz kavrulur, üzerine bolca rendelenmiþ domates, tuz, biraz þeker ilave edilir.Daha sonra yeteri kadar sýcak su ilave edilip, kýsýk ateþte piþirilir.Tencerede soðutulup, servis yapýlýr.

TELKADAYIF
Türkiye ‘ nin hemen her yöresinde çok lezzetli yapýlan besin deðeri çok yüksek olan telkadayýf Ýzmir ‘ de de çok sevilen tatlýlarýn baþýnda gelir.Eritilmiþ margarin ve tereyaðý karýþýmý telkadayýflara iyice yedirilir.Yaðlanmýþ tepsiye serilir, üzerine bolca dövülmüþ ceviz dökülür, tekrar yaðlanmýþ kadayýf serpilip, bastýrýlýr.Orta hararetli fýrýnda pembe renkli piþirilir.Biraz ýlýyýnca üzerine soðuk þurup dökülür.Arzu edilirse, üzerine bir parça kaymak koyup, servis yapýlýr.

KAYMAKLI DONDURMA
Yazlarý çok sýcak olan Ýzmir ‘ de güneþ körfezde batarken, dondurma yemek bir alýþkanlýktýr.Ýzmir ‘ in kaymaklý dondurmasý nefis lezzetiyle hem serinlik hem de sýcak nedeniyle gün boyunca vücudun harcadýðý enerjiyi geri verir.Süt, þeker, ve salep bir tencerede piþirilip, kavrularak, soðutulur.Buzdolabýnýn buzluðunda ve ara sýra karýþtýrarak, iyice donmasý saðlanýr, fýstýklarla süslenerek, servis yapýlýr.
Gönderen: 15.03.2004 - 03:22
Bu Mesaji Bildir   Suhedanur üyenin diger mesajlarini ara Suhedanur üyenin Profiline bak Suhedanur üyeye özel mesaj gönder Suhedanur üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Emirdag su an offline Emirdag  
Dikkattttttttttttt
1071 Mesaj -
Tariflerin daha anlasilir ve uygulanir olmasina dikkat edelim lutfen.Bu tarifler yeterli degil dikkatinize.
Gönderen: 14.04.2004 - 22:59
Bu Mesaji Bildir   Emirdag üyenin diger mesajlarini ara Emirdag üyenin Profiline bak Emirdag üyeye özel mesaj gönder Emirdag üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
YaSinYuSuf su an offline YaSinYuSuf  
Konu icon    ALLAH ALLAH
440 Mesaj -
ILK DEFA DUYUYORUM BU YEMEK VE TATLI CESITLERINI
SURA,PAPAZ YAHNISI,ROZBIF,MUCMERI,GERDAN TATLISI,
RADIKA SALATASI,
YA BUNLAR TURK YEMEKLERI MItelaşlı
TATLARI NASIL BIR BILEN VARSA SOYLESIN DE DENIYELIMşaşkın sevinçli kahkaha :D
RABBIM RAZI OLSUN KARDESIM...

Gönderen: 14.04.2004 - 23:32
Bu Mesaji Bildir   YaSinYuSuf üyenin diger mesajlarini ara YaSinYuSuf üyenin Profiline bak YaSinYuSuf üyeye özel mesaj gönder YaSinYuSuf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1319 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
hicran_50 (37), usri_yusraa (37), DÝYARBAKIR.. (33), ahmet_erdogan33.. (38), eryal (62), ((-AySeNuR-)) (29), Memet (43), berfo2004 (44), HÜKÜM (54), nerro_22 (34), engin03 (39), cenngiz (55), apo28 (41), KalbiGüzelKiz (41), ismail36 (38), hakikat_nuru (46), gencolhan (48), roket (39), yasarozdemir (44), harbi (55), yusuf_k9 (44), bhdr_84 (40), tugbali (37), orhan yurt (53), mehmet balaca (43), Mehmet Balaca (43), serkantokmak (49), rabiaaslan (39)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.68194 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.