0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » MUTFAK & EV İŞLERİ » Butun musluman kardeslerim icin yemek tarifleri

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Ônder23 su an offline Ônder23  
Butun musluman kardeslerim icin yemek tarifleri
569 Mesaj -
EZME SALATA (ADANA)


MALZEME:

Domates
5 adet
Limon suyu
1 adet

Soðan
2 baþ
Maydanoz
1/2 demet

Yeþil biber
3 adet
Yeþil nane
1/2 demet

Zeytinyaðý
1/2 çay bardaðý
Tuz
Yeterince

Pul biber
Yeterince





YAPILIÞI:

Bütün malzemeler iyice yýkanýr. Domatesler soyulduktan sonra ufak ufak doðranýr. Küçük kareler halinde doðranan soðanlar, tuz ve pul biber ile ovulur. Temizlenen biberler, maydanoz ve yeþil nane ince ince kýyýlýr. Bütün malzeme iyice karýþtýrýldýktan sonra üzerine yað ve limon suyu gezdirilerek servis yapýlýr.



HAVUÇ BÖRTME (ZONGULDAK)


MALZEME:

Havuç
1 kg.
Kýrmýzý pulbiber
1 çay kaþýðý

Zeytinyaðý
3/4 su bardaðý
Tuz


Sarmýsak
4 diþ
Süzme yoðurt
2 su bardaðý



YAPILIÞI:

Havuçlarý kazýyýp rendenin iri tarafýyla rendeleyin. Sarmýsaklarý dövün, süzme yoðurt ile çýrparak karýþtýrýn. Yaðý tencerede kýzdýrýp havuçlarý içine atýn, karýþtýrarak yaða bulanmalarýný saðlayýn. Tuzu ve biberi katýp, kapaðýný kapatarak 4-5 dakika orta ateþte piþirin. Ateþten indirip 5 dakika ýlýnmaya býrakýn. Ilýnmýþ havuçlarý, sarmýsaklý yoðurt ile karýþtýrýn. Bir servis tabaðýna aktarýp, soðuk olarak servis yapýn.



HAYDARÝ (ADANA)


MALZEME:

Süzme yoðurt
1/2 kg.
Tuz
Yeterince

Dereotu
1/2 demet





YAPILIÞI:

Dereotu ince ince kýyýlýr, tuzla birlikte süzme yoðurda katýlarak iyice karýþtýrýlýr.



KARNIBAHAR SALATASI (EDÝRNE)


MALZEME:

Karnýbahar
1 adet
Sirke
3 çorba kaþýðý

Maydanoz
1 adet
Zeytinyaðý
6 çorba kaþýðý

Dereotu
1 demet
Limon suyu
2 çorba kaþýðý

Yeþil soðan
1 bað
Þeker
1 tutam

Sarmýsak
1 diþ
Karabiber




YAPILIÞI:

Karnýbahar yýkanýp parçalara ayrýldýktan sonra az tuzlu suda 10 dakika kadar haþlanýr ve süzülüp soðumaya býrakýlýr. Maydanoz ve dereotu yýkanýp kurulandýktan sonra ince ince doðranýr. Çok ince doðranmýþ sarmýsak, sirke, zeytinyaðý, limon suyu, tuz, karabiber, þeker, kýyýlmýþ maydanoz, dereotu ve soðan iyice karýþtýrýlýr. Bu sos karnýbaharýn üzerine dökülerek bekletillir. Daha sonra üzerine bir miktar tuz ilave edilir.



KEREVÝZ SALATASI (TEKÝRDAÐgöz kırpma


MALZEME:

Yaprak kereviz
1 adet
Süt
1 fincan

Tulum peyniri
100 gr.
Zeytinyaðý
4 çorba kaþýðý

Dövülmüþ ceviz içi
100 gr.
Üzüm sirkesi
1 çorba kaþýðý



YAPILIÞI:

Kerevizin dýþ yapraklarý soyularak alýnýr ve yýkanýp süzülür. Ýyice kurulandýktan sonra fýndýk büyüklüðünde doðranýr, dövülmüþ ceviz üzerine dökülerek karýþtýrýlýr ve servis yapýlýncaya kadar buzdolabýna konur. Diðer bir kapta yaðlý tulum peyniri, bir fincan sütle karýþtýrýlýp çatalla ezildikten sonra karabiber, zeytinyaðý ve sirkeyle karýþtýrýlarak peynir sulandýrýlýr. Servis zamaný geldiðinde cevizli kereviz dolaptan çýkarýlýr ve peynirli karýþým üzerine dökülerek servis yapýlýr.



KISIR (ADANA)


MALZEME:

Ýnce bulgur
1/2 kg.
Nane
1/2 demet

Domates
4 adet
Yeþil biber
3-4 adet

Yeþil soðan
1 demet
Biber salçasý
1 çorba kaþýðý

Maydanoz
1 demet
Limon suyu
2 adet

Tuz
Yeterince
Karabiber
Yeterince

Kýrmýzý biber
Yeterince





YAPILIÞI:

Derince bir kaba konulan bulgur sýcak su ile ýslatýlarak þiþmeye býrakýlýr. Diðer tarafta yeþil soðan, maydanoz, nane, domates ve yeþil biber küçük küçük doðranýr. Islanmýþ bulgurumuza önce salça, yað, tuz, limon suyu baharatlar konularak karýþtýrýlýr. Daha sonra yeþillik, biber ve domates konularak karýþtýrýlýr. Mevsimine göre marul, haþlanmýþ lahana veya asma yapraðýyla servis yapýlýr.



MAMZAMA (EDÝRNE)


MALZEME:

Tatlý kýrmýzý biber
1 kg.
Sirke


Sarmýsak
4-6 diþ
Tuz


Zeytinyaðý
1/2 su bardaðý





YAPILIÞI:

Patlýcanlarý közleyin, kabuklarýný soyun ve kýyýn. Yeþil biberi iyice yýkayýn. Közlenmiþ kýrmýzý biberlerle birlikte incecik doðrayýn. Sarmýsaðý ayýklayýp tuzla birlikte havanda döðün. Tüm malzemeyi karýþtýrdýktan sonra üzerine zeytinyaðý ve sirke ekleyin. 30 dakika buzdolabýnda beklettikten sonra servis yapýn.



MERCÝMEK SALATASI (MALATYA)



MALZEME:

Mercimek (yeþil)
1 kase
Zeytinyaðý
Yarým fincan

Kuru soðan
1 baþ
Limon suyu
1 adet

Maydanoz
1 demet
Tuz




YAPILIÞI:

Mercimekler ayýklanýr, yýkanýr, suda haþlanarak süzülür. Kuru soðan halka þeklinde doðranýr. Maydanoz ince kýyýlýr, mercimeðe karýþtýrýlýr. Üzerine zeytinyaðý ve limon suyu dökülür. Domates dilimleri veya turþu ile süslenerek servis yapýlýr.



MERCÝMEKLÝ HUMUS (ANTALYA)


MALZEME:

Kýrmýzý mercimek
1 su bardaðý
Soðan
1 adet

Havuç
1 adet
Zeytinyaðý
1 çay bardaðý

Patates
1 adet
Sulandýrýlmýþ niþasta
1 tatlý kaþýðý

Tuz
Yeteri kadar
Dererotu
4 dal



YAPILIÞI:

1 su bardaðý kýrmýzý mercimeði yýkayýn. 1 adet patates, havuç ve soðanýn kabuklarýný soyun. Küp þeklinde doðrayýn. Tüm malzemeleri bir tencereye alýn. Üzerine geçecek kadar su ilave edin. Tuzunu ayarlayýn. Orta ateþte sebzeler yumuþayýp, suyunu çekene dek haþlayýn. Bir çatal yardýmýyla ezin. Koyu bir kývam alýnca içine 1 çay bardaðý zeytinyaðýnýn yarýsýný ve 1 tatlý kaþýðý sulandýrýlmýþ niþastayla tuzu katýn. Karýþýmý bir süzgeçten geçirin. Kalan yaðla servis tabaðýný yaðlayýn. Dereotunun yapraklarýný ince kýyýp, karýþýma ekleyin. Servis tabaðýna boþaltýp soðuyunca istediðiniz þekilde keserek, servis yapýn.



MUHAMMARA - 1 (GAZÝANTEP)


MALZEME:

Kýrmýzý biber
1 su bardaðý
Sarmýsak
4 diþ

Kuru ekmek
1 çay bardaðý (ufalanmýþgöz kırpma
Toz þeker
1 tatlý kaþýðý

Dövülmüþ ceviz
1 su bardaðý
Kimyon


Limon suyu
1 adet
Karabiber


Zeytinyaðý
1 su bardaðý
Tuz




YAPILIÞI:

Kýrmýzý biberi küçük bir kapta biraz su ile ýslatýn. Biberler biraz þiþtikten sonra zeytinyaðý, kuru ekmek, sarmýsak ve ceviz içini karýþtýrýn. Baharatlarýný ve en son olarak limon suyunu ekleyin. Servis tabaðýna þekilli olarak koyun. Maydanoz yapraklarý ile süsleyip servis yapýn.



MUHAMMARA - 2 (ADANA)


MALZEME:

Tahin
200 gr.
Sarmýsak
2 baþ (soyulmuþgöz kırpma

Soðan
2 adet
Ceviz
200 gr.

Bayat ekmek içi
1/2
Limon suyu
1 adet

Zeytinyaðý
1 çay bardaðý
Tuz
Yeterince

Pul biber
Yeterince





YAPILIÞI:

Soðanlar ince ince kýyýlýr. Tahin, dövülmüþ ceviz içi, soðan, bol miktarda pul biber, ufalanmýþ bayat ekmek içi, tuz ve dövülmüþ sarmýsak eklenerek iyice karýþtýrýlýr. Bu karýþýmýn üzerine kýzdýrýlmýþ zeytinyaðý gezdirilerek servis yapýlýr.



PÝRPÝRÝM CACIÐI (MALATYA)



MALZEME:

Semizotu (pirpirim)
1 kg.
Sarmýsak
4-5 diþ

Yoðurt
2 kase
Tuz




YAPILIÞI:

Semizotu ayýklanýr, yýkanýr. Arzuya göre ister haþlanarak, ister haþlanmadan sarmýsaklý yoðurda karýþtýrýlarak servis yapýlýr.



PAÞA PÝLAVI (BOLU)


MALZEME:

Sarý patates
5 adet
Taze soðan
1 demet

Yeþil sivri biber
4 adet
Yumurta
2 adet

Limon
1 adet
Maydanoz
1/2 demet

Tuz
Yeteri kadar
Zeytinyaðý
Yeteri kadar



YAPILIÞI:

Bolu kaplýcalarýnýn orijinal bir yemeðidir. Pilav deyince akla bulgur ya da pirinç gelir. Fakat bu doyurucu yemek bir tür patates salatasýdýr. Kaynatýlmýþ patatesler soyulur. Kuþbaþý doðranýr. Dibi yuvarlak geniþce bir kaba konur. Diðer yandan limon sýkýlýr. Suyu bir kapta tuz ve zeytinyaðýyla çýrpýlýr. Sýcak haldeki patateslerin üzerine gezdirilir. Bir iki sefer karýþtýrýlýr. Zeytinyaðýný iyice emen patatesler bir kayýk tabaðýna yayýlýr. Üzerine piyazlýk doðranmýþ soðanlar serilir. Daha sonra lop yumurtalar, halka halka kesilerek üstüne konur. Hepsinin üstüne çok ince kýyýlmýþ maydanozlar serpiþtirilir. Çok ince kýyýlmýþ yeþil sivri biberlerle süslenir. Artan zeytinyaðý üzerine dökülür. Sýcakdan çýkýnca ferahlatýcý lezzetli bir yemektir.



PATLICAN SALATASI (YOÐURTLU) - 2(GAZÝANTEP)


MALZEME:

Patlýcan
1 kg.
Yeþil biber
10 adet

Zeytinyaðý
3/4 fincan
Limon suyu
Yarým adet

Yoðurt
250 gr.
Tuz


Sarmýsak
5 diþ





YAPILIÞI:

Patlýcanlar kuvvetli ateþte kabuklarý yanýncaya kadar közlenir ve kabuklarý soyularak temizlenir. Sonra patlýcanlar içinde zeytinyaðý bulunan kaseye konur. Üzerine tuz serpilip limon suyu sýkýldýktan sonra çatalla karýþtýrýlýr ve zeytinyaðý patlýcanlara yedirilir ve iyice ezilerek macun haline getirilerek içine yoðurt katýlýr ve iyice birbirine yedirilir. Dört adet yeþil biber ateþte közlenir ve kabukalrý soyulur. Ýçi çýkarýlýr. Ýyice yýkandýktan sonra sarmýsak ve tuzla havanda dövülür. Sonra bunlar da yoðurtlu sarmýsaklara katýlýr ve daha sonra salata tabaðýna alýnýr. Üzerlerine ateþte közlenmiþ, kabuklarý soyulmuþ ve iyice yýkanmýþ yeþil biberler oturtularak servis yapýlýr.



PÝÞMÝÞ SOÐAN SALATASI (ADANA)


YAPILIÞI:

Soðanlar þiþe dizilerek köz üzerinde piþirilir. Soyulduktan sonra ince kýyýlarak, tuzlanýr ve üzerine yað ile limon suyu dökülür. Bu salata ile servis yapýlýr.

SEMÝZOTU SALATASI (ÝZMÝR)


MALZEME:

Semizotu
250 gr.
Zeytinyaðý
6 çorba kaþýðý

Sarmýsak
2 demet
Üzüm sirkesi
2 çorba kaþýðý

Havuç
1 adet
Karabiber


Hardal
1 tatlý kaþýðý
Tuz




YAPILIÞI:

Semizotunun kökleri temizlenir. Taze yapraklarýyla saplarý doðranýr, sarýmsaðýn saplarý kesilip atýlýr. Havuç yýkanýp kazýndýktan sonra tavla zarý büyüklüðünde doðranýr. Hardal, tuz, karabiber, zeytinyaðý, sirke karýþtýrýlarak iyice çýrýpýlýr. Bunun içine semizotu ve havuç katýlýr ve karýþtýrýlýr. Üzerine soyulmuþ taze sarmýsak bütün olarak konularak servis yapýlýr.



SOÐAN SALATASI (ELAZIÐgöz kırpma


MALZEME:

Soðan
500 gr.
Siyah zeytin
10 adet

Maydanoz
1/2 bað
Kýrmýzý pulbiber
1 çay kaþýðý

Limon suyu
6 çorba kaþýðý
Karabiber


Domates salçasý
1 çorba kaþýðý
Tuz


Zeytinyaðý
4 çorba kaþýðý





YAPILIÞI:

Soðanlarý, kabuklarýný soyup ince ince dilimleyin, elinizle tiftikleyerek halkalarýna ayýrýn. Maydanozu ince kýyýn. Soðanlarý bir karýþtýrma kabýna aktarýn. Salçayý, limon suyu ve zeytinyaðý ile çýrparak karýþtýrýn. Tuzu ve biberleri katýn. Üzerine maydanozlarý ve hazýrladýðýnýz sosu ekleyip, soðanlarýn iyice sosa bulanmalarýný saðlayýn. Bir tabaða aktararak servis yapýn.



ÞEYH MUALLA (ANTAKYA)


MALZEME:

Zeytinyaðý
1/2 su bardaðý
Sarmýsak
8 diþ

Nar ekþisi
1 çay bardaðý
Domates
5 adet

Soðan
3 adet
Maydanoz
1/2 demet

Patlýcan
1 Kg.
Haþlanmýþ nohut
1 su bardaðý

Sývýyað
Kýzartmak için
Tuz


Sivri biber
5 adet





YAPILIÞI:

Soðanlarý piyazlýk doðrayýn. Domatesleri küçük küçük biberleri ise halka þeklinde kesin. Patlýcanlarý yýkayýn, 15 dakika tuzlu suda bekletin. Baþ kýsýmlarýnýn ayrýlmasýna dikkat ederek uzunlamasýna dörde kesin. Kýzgýn yaðda 2 dakika kýzartýn. Sarmýsaðý küçük küçük doðrayýn. Patlýcan hariç tüm malzemeyi iyice karýþtýrýn. Patlýcan dilimlerinin arasýna yerleþtirin. 1/2su bardaðý su ekleyip kýsýk ateþte 40 dakika piþirin.Not:Ayný yemeði patlýcanlarý kýzartmadan da yapabilirsiniz. Bu durumda zeytinyaðý miktarýný artýrmanýz gerekecektir.



TAZE BÖRÜLCE SALATASI (BALIKESÝR)


MALZEME:

Taze börülce
500 gr.
Sýzma zeytinyaðý
1/3 su bardaðý

Sarmýsak
5 diþ
Tuz


Limon suyu veya koruk suyu
1/2 su bardaðý





YAPILIÞI:

Börülceleri iki ucunu ve varsa kýlçýklarýný alarak ayýklayýp, bütün býrakýn. Yýkayýp süzdürün. Bir tencerede tuzlu su kaynatýp börülceleri içine atýn, hafif diri kalacak biçimde yaklaþýk 15 dakika haþlayýn ve süzdürün. Soðumaya býrakýn. Sarmýsaklarý dövün. Bir kapta, limon suyu, sarmýsak, tuz ve zeytinyaðýný çýrparak karýþtýrýn. Ilýnmýþ börülceleri bir servis tabaðýna alýn. Üzerlerine sosu gezdirip soðuk olarak servis yapýn.



YOÐURTLU SALATA (ÝZMÝR)


MALZEME:

Salatalýk
3 adet
Þalgam
Birkaç dilim

Yoðurt
1 adet
Sirke


Sarmýsak
2 diþ
Yað


Kereviz
3 yaprak
Tuz




YAPILIÞI:

Salatalýklar soyulduktan sonra ince dilimlere doðranarak üzerine tuz ekilir ve beklemeye alýnýr. Diðer bir kapta dövülmüþ sarmýsaklar çatalla ezilerek yoðurt, yað, sirke ve doðranmýþ kereviz yapraðý karýþtýrýlýp salatanýn üzerine dökülür.



ZEYTÝNYAÐLI KABAK ÝÇÝ (GAZÝANTEP)


MALZEME:

Kabak
1 kg.
Maydanoz
1/2 demet

Zeytinyaðý
1 çay bardaðý
Kýrmýzý toz biber


Soðan
1 adet
Tuz


Sarmýsak
1 baþ





YAPILIÞI:

Kabak içleri ince ince doðranýr. Soðan ve sarmýsaklar ayýklanýr, ufak ufak doðranýr. Zeytinyaðý tencerede kýzdýrýlýr, soðan ve sarmýsaklar atýlýr, kabak içi ilave edilir ve piþirilir. Serviste yemek üzerine kýyýlmýþ maydanoz ve kýrmýzý toz biber serpilir.

ALÝ NAZÝK KEBABI (GAZÝANTEP)


MALZEME:

Kemer patlýcaný
1 kg.
Az yaðlý iri çekilmiþ kýyma
500 gr.

Sarmýsak
4 diþ
Kýrmýzý pulbiber
2 çay kaþýðý

Domates
1 adet
Süzme yoðurt
4 su bardaðý

Yeþil dolmalýk biber
2 adet
Domates sosu
1/2 su bardaðý

Maydanoz
1/2 bað
Sivribiber
3 adet

Riviera zeytinyaðý
2 çorba kaþýðý
Karabiber




YAPILIÞI:

Patlýcanlarý yýkayýp, süzdürün. Birkaç yerinden býçak ucu ile delin. Izgaranýzda ya da ocak üzüerinde, kabuklarý yanýncaya kadar közleyin. Sarmýsaklarý biraz tuzla birlikte dövün. Domatesleri dörde bölün. Dolmalýk biberleri, saplarýyla tohumlarýný temizleyip, çok ince kýyýn. Maydanozlarý yapraklarýna ayýrýn. Yaðý tavada kýzdýrýn. Kýymayý verdiði suyu çekinceye kadar yaðda kavurun. Tuzunu ve biberleri katýp, karýþtýrýn. Közlenmiþ patlýcanlarý baþ kýsýmlarýný kesip kabuklarýný soyduktan sonra bir doðrama tahtasý üzerinde býçakla çok ince kýyýn. Kýyýlmýþ patlýcanlarý süzme yoðurt ile karýþtýrýn. Dövülmüþ sarmýsaklarý ekleyin. Bir tavaya koyup, ateþ üzerinde karýþtýrarak iyice ýsýtýn. Domates sosunu da ýsýtýn. Patlýcaný bir servis tabaðýna koyun. Üzerine domates sosunu gezdirin. Kavrulmuþ kýymayý yayýn. Doðranmýþ biberleri serpiþtirin. Maydanoz yapraklarýný, domates dilimlerini ve sivribiberleri üzerine yerleþtirip sýcak olarak servis yapýn.



ALTI DOMATESLÝ KIYMA KEBABI (GAZÝANTEP)


MALZEME:

Domates
12 adet
Karabiber


Orta yaðlý koyun kýymasý
1 kg.
Tuz


Dolmalýk biber
3 adet





YAPILIÞI:

Domatesleri bütün olarak þiþe takýn. Izgarada arkalý önlü piþirin. Dýþ kabuklarý yanmaya baþladýðýnda domatesleri ateþin üzerinden alýn. Kabuklarýný soyun. Ýri parçalar halinde doðrayýn. Geniþ bir tepsiye aktarýn. Tuz ilave ederek karýþtýrýn. Ayrý bir kapta köfte için kýymayý, tuzu ve karabiberi karýþtýrýn. Ýyice yoðurun. Sonra köfteyi þiþe takýn. Izgarada piþirin. Þiþten çýkardýðýnýz köfteleri tepsiye yaydýðýnýz piþmiþ domateslerin üzerine yerleþtirin. Dolmalýk biberleri bol suyla yýkayýn. Çekirdek yataklarýný çýkardýktan sonra ince ince doðrayýn. Kebabýn üzerine serpin. Lavaþ ekmeði ile servis yapýn.



ABANUÞ (GAZÝANTEP)


MALZEME:

Patlýcan
4 adet
Kuþbaþý et
200 gr.

Sivri biber
2-3 adet
Tereyaðý
2 çorba kaþýðý

Domates
3 adet
Sarmýsak
3-4 diþ



YAPILIÞI:

Sivribiber, domates ve patlýcanlarý yumuþayýncaya kadar közde piþirin. Kabuklarý soyun. Ekmek tahtasýnýn üzerinde bir býçak yardýmýyla küçük küçük doðrayýn, sarmýsaklarý dövün. Karabiberle beraber önceden hazýrladýðýnýz patlýcanlý karýþýmýn içine karýþtýrýn. Tuzunu ayarlayýn. Servis tabaðýna alýn. 200 gr. Kuþbaþý eti bir tavada 2 çorba kaþýðý tereyaðýnda







ARAP KEBABI (ADANA)


MALZEME:

Soðan
2 adet
Kýyma
250 gr.

Domates
4 adet
Karabiber


Maydanoz
1 demet
Tuz


Margarin
2 çorba kaþýðý





YAPILIÞI:

Geniþ tavada 2 çorba kaþýðý margarini eritin. 2 adet yemeklik doðranmýþ soðan ve 250 gr. Kýymayý kavurun. Küp doðranmýþ domatesleri ekleyin. Karabiber ve tuzunu serpin. Ýnce kýydýðýnýz maydanozla süsleyip servis yapýn.





BEYRAN (GAZÝANTEP)


MALZEME:

Kemikli gerdan
1 kg.
Karabiber
50 gr.

Pirinç
300 gr.
Sarmýsak
10 diþ

Yaprak biber
100 gr.
Ýç yaðý
100 gr.

Tuz
100 gr.





YAPILIÞI:

Bir tencerede 1 kg. et suyla yüksek ateþte kaynara çýkýncaya kadar kaynatýlýr ve bu arada etin kefi alýnýr. Kaynara çýkan etin ateþi kýsýlýr ve haþlanýncaya kadar kaynatýlmaya devam edilir. Baþka bir tencerede 300 gr. pirinç haþlanýr, 15 dakika sonra haþlanmýþ bu pirinçler 5 porsiyon olacakk þekilde tabaklara konur. Pirinç üzerine 200 gr. et, et suyu, sarmýsak kaynayýncaya kadar ýsýtýlýr ve servise sunulur.



DOÐRAMA (GAZÝANTEP)


MALZEME:

Parça et
1 kg.
Sarmýsak
1 baþ

Patlýcan
1,5 kg.
Nohut
1 su bardaðý

Domates
1 kg.
Tuz


Yeþil biber
4 adet
Biber salçasý


Sadeyað
2 çorba kaþýðý
Nane


Soðan
2 orta boy





YAPILIÞI:

Akþamdan ýslatýlan nohut, parça et ile birlikte piþirilir. Diðer taraftan patlýcanlar kabuklarý soyulmadan dörde bölünerek 3-4cm. uzunluðunda doðranýr. Bir tencere içerisine domateslerin kabuklarý soyulup çekirdekleri çýkartýlýr. Biberler doðranýr, soðanlar halka halka doðranýr, sarmýsaklar konur, tuzu atýlýr ve biraz su ilavesiyle piþmeye býrakýlýr. Patlýcanlar piþmeye yakýn limon suyu domates ve biber salçasý ilave edilir. 15-20 dakika da ekþili salçalý suyla kaynatýlýr.Piþince üzerine ateþte kýzdýrýlmýþ, sadeyað ve nane gezdirilir. Bulgur pilavýyla servis yapýlýr.



EKÞÝLÝ YAHNÝ (KÝLÝS)



MALZEME:

Nohut
1/2 su bardaðý
Ýnce bulgur
1 1/4 su bardaðý

Pirinç
1/2 su bardaðý
Toz kýrmýzýbiber
1/2 çay kaþýðý

Soðan
2 adet
Su
5 su bardaðý

Ceviz içi
1/2 su bardaðý
Domates salçasý
1/2 çorba kaþýðý

Ýçyaðý
50 gr.
Koruk suyu
4 çorba kaþýðý

Tarçýn
1/2 çay kaþýðý
Kuru nane
1/2 çorba kaþýðý

Kýrmýzý pulbiber
1/2 çay kaþýðý
Karabiber


Kuþbaþý kuzu eti
375 gr.
Tuz




YAPILIÞI:

Nohutu bir gece öncesinden ( ya da en az 6 saat önce) bol soðuk su ile ýslatarak þiþmeye býrakýn, suyunu süzdürün. Pirinçleri yýkayýp süzgece çýkarýn. Soðanlardan birini ince ince kýyýn. Diðerini dilimleyip halkalarýna ayýrýn. Ceviz içini robottan geçirerek ince çekin. Ýçyaðýný bir kapta ceviz içi, tarçýn, pul biber, tuz ve karabiber ile yoðurun. Köfteleri hazýrlamak için, etin 125 gramýný, bulguru, ince kýyýlmýþ soðaný , tuzu ve kýrmýzýbiberi birlikte robottan ya da et makinasýndan 2 kez geçirin. 5 çorba kaþýðý su katýp, yoðurarak köfte harcý haline getirin. Ceviz büyüklüðünde koparýp avucunuzda yuvarlayýn, parmaðýnýzla bastýrarak ortasýný çukurlaþtýrýp, içyaðlý karýþýmla doldurun. Kapatýp, yeniden yuvarlayarak doldurulmuþ köfteler hazýrlayýn, bir tel süzgece dizin. Süzgecin oturabileceði bir tencereye yarýsýna kadar su koyup kaynatýn. Ateþi biraz kýsýp, süzgeci kaynamakta olan suyun üzerine (suya deðmeyecek durumda) oturtun. Üzerine bir kapak kapatýp, köfteleri yaklaþýk 30 dakika piþirin. Suyu bir tencerede kaynatýn. Ýçine halka doðranmýþ soðanlarý, nohutu, kalan eti ve salçayý ekleyip bir taþým kaynatýn. Köpüðünü alýp, kapaðýný kapatýn. Orta ateþte, etler ve nohutlar yumuþayýncaya kadar piþirin. Tuzunu, ayarlayýp pirinci katýn ve 15 dakika daha piþirin. Naneyi serpip, limon suyunu karýþtýrarak ateþten alýn. Piþirdiðiniz köfteleri tabaða aktarýn. Nohut, pirinç ve et içeren yemeði tabaklara bölüþtürün. Ýçine istenilen miktarda köfte ekleyerek servis yapýn.

ETLÝ TAVA (ADANA)


MALZEME:

Kuþbaþý et
1/2 kg.
Biber
250 gr.

Patlýcan
1,5 kg.
Sarmýsak
1 baþ

Domates (veya 2 çorba kaþýðý biber salçasýgöz kırpma
1/2 kg.





YAPILIÞI:

Et, biber salçasý ve tuzla oðularak güvece konur, patlýcanlar ayýklanarak alacalý soyulur. Dörde bölünerek biberler ve sarmýsaklarla beraber üzerine ilave edilir, su da konarak piþirilir. Fýrýna da verilebilir.



KABURGA DOLMASI (MARDÝN)


MALZEME:

Kuzu kaburgasý
3 kg.
Kuþbaþý
Yarým kg.

Tuz

Pirinç
Yarým kg.

Soyulmuþ badem
1 çay bardaðý
Sývý yað
1 çay bardaðý

Salça
1 tatlý kaþýðý
Yenibahar


Karabiber






YAPILIÞI:

Kuþbaþý kuzu etini yýkadýktan sonra ateþe koyun. Sývý yaðda kendi suyunu çekene kadar kavurun. Kaynatýp kabuklarýný çýkardýðýnýz bademleri, kuþbaþý etin içine atarak birlikte piþirin. Piþen kuþbaþý kuzu etini ve bademleri tencereden bir kevgirle bir tabaða çýkartýn. Tencerede kalan yaðýn içinde iyice yýkayýp süzdüðünüz pirinçleri 1-2 dakika kavurun ve 2 su bardaðý su ilave ederek pirinçler diriliðini kaybetmeyecek þekilde piþirin. Piþen pilavýn içine önceden hazýrladýðýnýz kuþbaþý kuzu etini, bademleri, yenibaharý, karabiberi koyup karýþtýrýn. Ýç pilav piþerken, bir yandan kaburganýn üst kýsmýnda bulunan eti kemiklerden ayýrýn. 3 tarafý yorgan iðnesi ve ipiyle dikin.Kaburga etinin açýk kalan kýsmýndan iç pilavý doldurun ve dikin. Her tarafýna domates salçasý sürüp, geniþ bir tencerede iki tarafýný kýzartýn. Ýki tarafý da kýzardýktan sonra üstünü örtecek þekilde sýcak su ve bir tatlý kaþýðý salça ve tuz koyun. Bir buçuk saat kýsýk ateþte piþirin.



KEÞKEK - 1 (AMASYA)


MALZEME:

Döþ (göðüs eti) veya 1 boyun eti
1 bütün
Nohut
2 su bardaðý

Buðday
500 gr.
Tereyað
2 çorba kaþýðý

Su
8 su bardaðý
Kýrmýzý pul biber


Salça
1 çorba kaþýðý





YAPILIÞI:

Nohut ve buðdayý akþamdan ýslatýn. Eti, düdüklü tencereye sýðacak gibi parçalayýn. Çok küçük kesmemeye özen gösterin. Ýki veya üç parçaya bölünmesi yeterlidir.Üzerine ýslatýlmýþ nohutu ve buðdayý koyun. Buðdayýn üzerini örtecek kadar su ilave edin. Kaynayana kadar hýzlý,daha sonra kýsýk ateþte yaklaþýk bir saat kadar piþirin. Daha sonra tencereden etleri alýn. Ayrý bir kaba koyup kemiklerini ayýrýn. Etleri tekrar tenceredeki karýþýmýn içine atýn. Yemek macun kývamýný alana kadar iyice ezerek karýþtýrýn. Dilerseniz el mikseri kullanýn. Tenceredeki karýþým koyu bir macun kývamýna gelince servis tenceresine aktarýn. Yaðý kýzdýrýn. Ýçine salçayý ve kýrmýzý pul biberi ekleyip karýþtýrýn. Hazýrladýðýnýz bu sosu yemeðin üzerine dökerek servis yapýn.Aþçýnýn önerisi: Yemeði düdüklü tencere yerine normal tencerede piþirmek isterseniz, çok kýsýk ateþte, içine kaþýk sokmadan piþirmelisiniz.Ayrýca eti döverken de devamlý sýcak su eklerseniz piþimi daha kolay olur.
Gönderen: 20.04.2007 - 01:45
Bu Mesaji Bildir   Ônder23 üyenin diger mesajlarini ara Ônder23 üyenin Profiline bak Ônder23 üyeye özel mesaj gönder Ônder23 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1209 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
bahar61 (48), ebrar22 (52), muzo 02 (53), abdulberr (57), Sakarya5461 (54), canan85 (39), Abdulkadir056 (27), Alaaddin_E (51), betus86 (38), zeynepcik (41), halebi (40), ammarh. (58), hatice gönül (39), karamurad (57), erens (42), ZeYD-CaN (37), pazarci (40), bkaya85 (39), can38 ()
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.65635 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.